ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ:

Ιωάννης Νεραντζής

Ο  Ιωάννης  Γ.  Νεραντζής   γεννήθηκε το 1952 στον προσφυγικό συνοικισμό ‘Αγιος Κωνσταντίνος Αγρινίου. Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.  Είναι ανώτατο στέλεχος της Εκπαίδευσης με τον βαθμό του επί θητεία Παρέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και υπηρετεί ως Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα το Αγρίνιο.   Ολοκλήρωσε τους δύο κύκλους των Μεταπτυχιακών του Σπουδών στην Ιστορική και Αρχαιολογική Τοπογραφία, τον πρώτο, σε επίπεδο Master, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και τον δεύτερον στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, απ’ όπου έλαβε το Διδακτορικό του Δίπλωμα, (το 2001), από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Εχει συγγράψει πέντε βιβλία ιστορικού και αρχαιολογικού περιεχομένου για την αρχαία Αιτωλία και Ακαρνανία: 

  • 1.  Η Χώρα των Αιτωλών, (Διδακτορική Διατριβή, [2001] 2003),   (εκδ. «ΙΦΙΤΟΣ»-Διονύσιος Σταμάτης, Αγρίνιο, 2003). 

  • 2.  Ιστορική Αρχαιολογία Ναυπάκτου: Προϊστορική, Οζολαία Λοκρική,  Ρωμαιοκρατούμενη, Βυζαντινή, Μεσαιωνική, Οθωμανοκρατούμενη,  (εκδ. «Αγριώνιον Αρχειον» & «εκδόσεις ΙΦΙΤΟΣ», Αγρίνιον, 2007). 

  • 3.  Προϊστορικές φυλετικές λατρείες Αιτωλών και Αγραίων, (“Ιστορικές Εκδόσεις” Στέφ. Βασιλόπουλος, Αθήνα 2000). 

  • 4.  Η Αρχαία Στρατική Ακαρνανίας: Αρχαιολογικός Οδηγός,  (εκδ. “Αγριώνιον Αρχείον”, Αγρίνιον, 1997) 

  • 5.  Επιγραφές και Αρχαιολογικά Ευρήματα Μουσείου Θυρρείου Ακαρνανίας, (εκδ. “Αγριώνιον Αρχείον”, Αγρίνιον 1994). 

   Δημοσιεύει τακτικά ιστορικές και αρχαιολογικές μελέτες του στο περιοδικό ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ & ΤΕΧΝΕΣ, καθώς και φιλολογικές μελέτες του στο περιοδικό ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

    Έχει κάνει Επιστημονικές Ανακοινώσεις σε όλα τα Συνέδρια Αρχαιολογικού και Ιστορικού περιεχομένου που αφορούν ειδικά στην Αιτωλοακαρνανία και γενικά στη Ρούμελη, στις πόλεις Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Ναύπακτο, Βόνιτσα, Λαμία, Λάρισα, Λειβαδιά, Θήβα, και Πάτρα.

   Είναι παντρεμένος με τη φιλόλογο Κωνσταντίνα Λιανού, με μονογενή υιό τον Γιώργο.   

 

 

Διεύθυνση κατοικίας: Εθνικής Αντίστασης 21, 30100  ΑΓΡΙΝΙΟΝ.

Τηλ. + FAX (οικίας) :  2641032327.  Κιν. τηλ.: 6944268535 

e-mail :  neranion@gmail.com