Αθανάσιος Λ. Γιαννακόπουλος
 

Ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Γιαννακόπουλος, γιος κτηνοτρόφου, γεννήθηκε το 1941 στα Ψιανά Ευρυτανίας. Είναι απόγονος των Γιολδασαίων. Ο πατέρας του, από τον Γιαννάκη Κώστα Γιολδάση-καπετάν Γιαννακάκης (επώνυμο που άλλαξε  σε Γιαννακόπουλος, γύρω στο 1872) και η μητέρα του από τον  Γιαννάκη Γιολδάση. Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε ανάμεσα  στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού του, του Αγρινίου και  του Παναιτωλίου και εκείνα της Μέσης Εκπαίδευσης στο Γυμνάσιο Αρρένων Αγρινίου. Μέχρι το 1960  ζούσε βοηθώντας στις κτηνοτροφικές εργασίες ανάμεσα στα βουνά της Ευρυτανίας και τους κάμπους της Αιτωλοακαρνανίας.

Όταν τελείωσε το γυμνάσιο σπούδασε κτηνίατρος με υποτροφία του ΙΚΥ, στην Κτηνιατρική σχολή του Α.Π.Θ. από την οποία, πήρε πτυχίο το 1967. Από το 1969  έγινε μέλος του διδακτικού προσωπικού  της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ,  από όπου το 1974 έγινε κάτοχος διδακτορικού διπλώματος. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές,  με υποτροφία του ΙΚΥ, στο Πανεπιστήμιο Reading της Αγγλίας το έτος 1978.  Επίσης σπούδασε οικονομικά στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών) από όπου πήρε πτυχίο το 1982. Το 1969 ξεκίνησε την Πανεπιστημιακή του καριέρα ως βοηθός καθηγητής στην Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. στην οποία  διακρίνεται για τον ανεξάρτητο χαρακτήρα του, την φιλεργία του και την βαθειά προσήλωσή του στο στόχο της ζωής του και από το 1993 αφού πέρασε όλα τα στάδια εξέλιξης είναι Καθηγητής Α΄ Βαθμίδας της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. Παράλληλα διετέλεσε καθηγητής διδάσκων-επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Φυτικής και Ζωικής παραγωγής του πανεπιστημίου Θεσσαλία κατά τα έτη 1991-95. Έχει γράψει  πλήθος επιστημονικών εργασιών και διδακτικών συγγραμμάτων.

Οι  εργασίες του, δημοσιεύονται στα μεγαλύτερα  παγκόσμια επιστημονικά περιοδικά οι  περισσότερες από τις οποίες είναι στην Αγγλική, αφορούν θέματα κτηνοτροφίας καθώς επίσης και λειτουργικά τρόφιμα. Είναι πρωτοπόρος σε ότι αφορά τα λειτουργικά Ω-3 αυγά, Είναι συγκάτοχος πέντε διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που αναφέρονται στα Ω-3 αυγά, Ω -3 κοτόπουλο, Ω -3 βόειο κρέας, βιο- Ω3 αυγά και Ω-3  βόειο κρέας. Συμμετείχε σε πολλά Ελληνικά συνέδρια και Διεθνή συνέδρια σε Ευρώπη ,Ασία και Αμερική. Από το 1979 ασχολείται με την ανάπτυξη της Ευρυτανίας και άλλων περιοχών της χώρας. Συμμετείχε  στη μελέτη για την Ανάπτυξη της Κτηνοτροφίας στα Άγραφα Ευρυτανίας, η οποία παρουσιάσθηκε στην Ακαδημία Αθηνών,  με απόφαση του τότε υφυπουργού Χ. Καραπιπέρη. Ήταν  από τα πρωτοπόρα μέλη στη σύνταξη του ολοκληρωμένου προγράμματος Ανάπτυξης Ν. Ευρυτανίας του Π. Μπακογιάννη, μέλος ομάδων μελέτης για την ανάπτυξη των βοσκοτόπων της περιοχής Τζουμέρκων και Τύμφης, καθώς και της νήσου Κεφαλονιάς. Συντάκτης της πρώτης μελέτης έτος 1993 και 1998  και μέλος της ομάδας μελέτης της δεύτερης  (2006), για την ανάπτυξη της περιοχής Κρικελοποτάμου Ευρυτανίας, της Κτηνοτροφίας καθώς και της Βιολογικής Κτηνοτροφίας στο Νομό. Στην τριετία 1991-1993 ήταν αντιπρόεδρος της αναπτυξιακής Εταιρίας Ευρυτανία ΑΕ και αργότερα μέλος του ΔΣ της αναπτυξιακής Φθιωτική. Διετέλεσε μέλος της Ειδικής Επιτροπής για την Κτηνοτροφία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και επιστημονικός σύμβουλος στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ). Τ

έλος, διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, μέλος της Συγκλήτου του ΑΠΘ καθώς και πρόεδρος της επιτροπής για την αξιολόγηση της Κτηνιατρικής Σχολής από  ξένη ανεξάρτητη αρχή της ΕΕ, ανεγνωρισμένη από την Ευρωπαική Ένωση. Η Σχολή είναι η μόνη αξιολογημένη στην Ελλάδα. Σήμερα είναι πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Παγκόσμιας Εταιρείας της Πτηνοτροφικής Επιστήμης –WPSA (World Poultry Science Asociation).   

ΠΡΟΣΩΠΑ...

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Δημήτριος Γ. Λαϊνιώτης  ...
Στέφανος Ι. Δεληκωστόπουλος  ...
Γρηγόριος Κωσταράς.....
Αθανάσιος Παλιούρας: .....
Κωνσταντίνα Μπάδα...
Ιωάννης Γ. Νεραντζής

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Κωνσταντίνος Χατζόπουλος....
Δημ. Χατζόπουλος ("Μποέμ")....
Θανάσης Κυριαζής...
Κώστας Δημάδης...
Κίμων Γαλάζης....
Πέτρος Δήμας ....
Δημήτρης Γιάκος....
Πάνος Βλασσόπουλος: ....
Αλέξανδρος Βαρόπουλος ...
Γιάννης Υφαντής ....
Τάκης Αντωνίου....

 

 

 

Νέα Εποχή 2006 

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές