Ο Γιαvvάκης Στράτος (Αθήvα, Εθνικό - Ιστορικό Μουσείο).

 

 
Μνήμες αγωνιστών:

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

      Ο Γιαννάκης Στράτος (Βάλτος Ακαρνανίας, 1793 - 1848) ήταν  οπλαρχηγός του 1821 και στρατιωτικός της Οθωνικής περιόδου. Αρχηγός της οικογένειας Στράτου κατά την έναρξη του Αγώνα, πήρε μέρος σε πολλές μάχες εναντίον των Τούρκων στη Δυτική Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο (1821 - 22) υπό τις διαταγές του Γώγου Μπακόλα. Ύστερα όμως από την καταστροφή των ελληνικών δυνάμεων στο Πέτα (Ιουλ. 1822), ήρθε σε συνεννόηση με τον εχθρό και έκανε καπάκια (συμμαχία) με τον Ομέρ Βρυώνη.  

        Το 1826 ο Στράτος κατέβηκε στην Πελοπόννησο, όπου τοποθετήθηκε φρούραρχος στο lτς-Καλέ του Ναυπλίου, Το 1828 ανέλαβε τη διοίκηση της Γ' χιλιαρχίας και πολέμησε για την ανακατάληψη της Στερεάς. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσία του στις μάχες της Τέρνοβας και της Λομποτινάς (ΟΚΤ. 1828), που κατέληξαν σε περιφανή νίκη των Ελλήνων, η οποία οδήγησε στην απελευθέρωση του μεγαλύτερου τμήματος της κεντρικής Ρούμελης. Τον επόμενο χρόνο πήρε μέρος στις επιχειρήσεις του Αυγουστίνου Καποδίστρια για την παράδοση της τουρκικής φρουράς του κάστρου του Αντιρρίου, καθώς και του Δημητρίου Υψηλάντη για την κατάληψη της Θήβας. Πολέμησε ακόμη στην τελευταία μάχη του Αγώνα στην Πέτρα της Βοιωτίας (Σεπτ. 1829).

        Επί Οθωνα εντάχθηκε στη βασιλική φάλαγγα και αργότερα έφτασε στο βαθμό του υποστράτηγου. Δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια κάποιας τοπικής διαμάχης.
 

ΠΡΟΣΩΠΑ...

ΗΡΩΕΣ & ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

 
Δήμος Τσέλιος ...
Δημήτριος Μακρής...
Κώστας Σιαδήμας...
Αλεξάκης Βλαχόπουλος....
Κωνσταντίνος Βλαχόπουλος
Νικόλαος Παναγιώτου...
Μαρία Δημάδη ...
Βασίλης Κρίντας......
Αντώνιος Παπαπαντολέων..
Ευανθία Γκινοπούλου....
Βασιλική Γεωργαντζέλη
Ελένη Καμένου....
Ανδρέας Ίσκος
Νέα Εποχή 2006 

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές