
| | ΑξιοθέαταΤο Πάρκο του Αγρινίου Το δημοτικό Πάρκο είναι σήμερα ο μεγαλύτερος δημόσιος ελεύθερος χώρος ξεκούρασης και αναψυχής της πόλης του Αγρινίου. Καλύπτει συνολικά 54 στρέμματα. Η ιστορία του αρχίζει εδώ και ογδόντα έξι περίπου χρόνια, όταν το 1919 η οικογένεια Παπαστράτου αγόρασε από τον ποιητή Κωνσταντίνο Χατζόπουλο μια σημαντική έκταση στα όρια του παλαιού σχεδίου πόλης, την οποία μέσα στα επόμενα χρόνια διαμόρφωσε σε πρότυπο πάρκο για τους κατοίκους του Αγρινίου. Σήμερα δυστυχώς βρίσκεται αντιμέτωπο με τη φθορά του χρόνου, ταυτόχρονα όμως έχει και περισσότερους λόγους από ποτέ να ελπίζει στην αναγέννησή του. Έτσι αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη φάση των εργασιών ανάπλασης του Παπαστράτειου Πάρκου, σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε διεπιστημονική ομάδα του εργαστηρίου Περιβαλλοντικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, ύστερα από πρόταση του Δήμου Αγρινίου. «Το πάρκο έχει μια δομή των αρχών του περασμένου αιώνα, σχεδιάστηκε με άλλα δεδομένα και ανταποκρίνεται στη φιλοσοφία μιας άλλης εποχής και μιας άλλης πόλης, γιατί μην ξεχνάτε ότι τότε το Αγρίνιο ήταν πολύ μικρότερο», επισημαίνει ο δήμαρχος της πόλης κ. Θύμιος Σώκος. «Θέλουμε να φέρουμε και πάλι την κοινωνία σε επαφή με το πάρκο, να γίνει το Παπαστράτειο αυτό που έχει ανάγκη η πόλη μας».
Ο μέχρι στιγμής σχεδιασμός προβλέπει την υλοποίηση των επεμβάσεων ανά φάσεις. Κατόπιν της ένταξης του έργου στο πρόγραμμα Θησέας, η πρώτη εκταμίευση, στην οποία αντιστοιχεί το ποσό των 500.000 ευρώ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα το 2006. «Στόχος μας είναι να γίνει το πάρκο ένας φιλικός πόλος έλξης, ένας καθημερινός χώρος συνάντησης και επικοινωνίας για όλες τις ηλικίες, με σεβασμό στον δημότη, το τοπίο, τις μνήμες και την ιστορικότητα του πάρκου», εξηγεί στην «Κ» ο καθηγητής κ. Πάνος Σταθακόπουλος. «Δεδομένης της θέσης του, καθώς απέχει μόλις 700 μέτρα από την κεντρική πλατεία και το δημαρχείο, το Παπαστράτειο είναι η ελπίδα αερισμού και αποσυμφόρησης των γύρω γειτονιών και ακριβώς εκεί αποσκοπούμε, καταργώντας φυσικά στεγανά, όπως κάγκελα, τοίχους, φράχτες, αναπτύσσοντας σειρά θεματικών φυσικών ενοτήτων πολιτισμού, εκπαίδευσης, δραστηριοτήτων και αναψυχής, διευθετώντας την κυκλοφορία, διευκολύνοντας την προσπελασιμότητα και προτείνοντας τη μακροπρόθεσμη οριοθέτηση των περιμετρικών χρήσεων γης».
Θεματικοί κήποι Σύμφωνα με τη διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ, ιδιαίτερη σημασία έχει αποδοθεί στον σχεδιασμό των προτεινόμενων φυτεύσεων με την επιλογή φυτών χαρακτηριστικών της χλωρίδας της ευρύτερης περιοχής, τη συντήρηση και ανάδειξη της σημερινής βλάστησης, αλλά και την προσθήκη στα υπάρχοντα 30 άλλων 12 στρεμμάτων με νέες δενδροφυτεύσεις. Βασικό σημείο στην οργάνωση και λειτουργικότητα του χώρου αποτελεί η δημιουργία ενός συνδετικού άξονα κίνησης των επισκεπτών, που θα ενώνει το βόρειο με το νότιο τμήμα του πάρκου, καθώς επίσης το ανατολικό με το δυτικό, φιλοξενώντας δεξιά και αριστερά σειρά θεματικών κήπων, όπως ο «κήπος της μνήμης» με επιβλητική την παρουσία των καπνών –σήμα κατατεθέν της περιοχής–, οι οποίοι θα λειτουργούν ως χώροι στάσης, ξεκούρασης και προσανατολισμού του επισκέπτη. Με κυρίαρχο το υγρό στοιχείο, παρόν τόσο στα σιντριβάνια με τα φωτιστικά και τα γλυπτά, όσο και στον υγρόκηπο της ανατολικής πλευράς, σχεδιάζεται παράλληλα η δημιουργία αμφιθεάτρου χωρητικότητας 2.500-3.000 ατόμων και εκθεσιακού χώρου, η κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ 300 θέσεων, η ριζική ανακαίνιση του υπάρχοντος αναψυκτηρίου και του θερινού κινηματογράφου και η βελτίωση του φωτισμού. «Χρησιμοποιώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φύσης, όπως το χρώμα, την υφή, το σχήμα, τις μυρωδιές, τις εποχιακές εναλλαγές και κινήσεις, το υγρό στοιχείο, την ενθάρρυνση κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, προσδίδουμε στο πάρκο μια άλλη διάσταση, καλούμε τους πολίτες να αναπτύξουν μια διαλεκτική σχέση με αυτό», καταλήγει ο κ. Σταθακόπουλος.
Τα σχέδια ανάπλασης του δημοτικού πάρκου φιλοδοξούν να το κάνουν ανοιχτό για όλους τους πολίτες"...Σήμερα όμως το Πάρκο βρίσκεται μέσα στην πόλη του Αγρινίου, και η περίφραξή του μπορεί και πρέπει να καταργηθεί, χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στην ασφάλεια του, αντιθέτως το προτεινόμενο άνοιγμα του εξωτερικού μετώπου προς την πόλη ( όπου είναι δυνατόν λόγω διαμόρφωση του εδάφους ), να καταστεί πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα, προσφέροντας άμεση οπτική επαφή σε μεγάλο βάθος προς το εσωτερικό του Πάρκου. Με τον τρόπο αυτό γίνεται εύκολη η πρόσβαση σε αυτό, ακόμη και μέσα από τα εξωτερικά φυτεμένα τμήματά του. Για τους ίδιους λόγους ( άμεση οπτική επαφή σε μεγάλο βάθος και εύκολη πρόσβαση στα φυτεμένα τμήματά του ), επιβάλλεται η απομάκρυνση των «διαχωριστικών φυτών» , ( λιγούστρια ) , εκατέρωθεν των πεζοδρόμων του εσωτερικού δικτύου." Με αυτές τις δηλώσεις και άλλες εξ ίσου ενδιαφέρουσες απαντά η διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών σε διαμαρτυρίες και παρατηρήσεις ομάδος πολιτών που έστειλαν σχετική επιστολή στο Δήμαρχο Αγρινίου.Το περιεχόμενο της επιστολής των πολιτών στο Δήμαρχο και ολόκληρη η απάντηση της διευθύνσεως τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου εδώ... |  | Παρακμή
Πριν αρκετά χρόνια το πάρκο ήταν χώρος αναφοράς της εξόδου και του περίπατου των Αγρινιωτών. Οι νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, η άνοδος του βιοτικού επιπέδου, η διάδοση και η χρήση του αυτοκινήτου στις μετακινήσεις και τις εξόδους αλλά και άλλες αιτίες, απομάκρυναν τον κόσμο από το πάρκο. Όπως φαίνεται από τα προηγούμενα άρθρα γίνεται προσπάθεια αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του Πάρκου έτσι ώστε να αποτελέσει πάλι πόλο έλξης των κατοίκων του Αγρινίου.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:Η Αιτωλική Εταιρεία Προστασίας Τοπίου και Περιβάλλοντος ισχυρίζεται ότι βασικές αρχές παρέμβασης στο Δημoτικό Πάρκο Αγρινίου πρέπει να είναι οι ακόλουθες: 1. Οι προτάσεις των μελετητών θα πρέπει ν' αποβλέπουν σε ήπιας μορφής χρήσεις του χώρου, αλλά και οι παρεμβάσεις επίσης θα πρέπει να είναι ήπιας μορφής. Επίσης δεν θα πρέπει να είναι χώρος πολλαπλών χρήσεων (π.χ. εκθεσιακός χώρος κ.λπ.), αλλά ξεκάθαρα χώρος περιπάτου και αναψυχής των πολιτών. 2. Βασικός σκοπός η ελάχιστη έως μηδενική χρήση τσιμέντου. 3. Καμμία παρέμβαση στην υπάρχουσα διάταξη των δρομίσκων. 4. Αύξηση της δενδροκάλυψης και μάλιστα με γηγενή δένδρα (φράξους, βαλανιδιές, πλατάνους, έλατα, κ.λπ.) και όχι ξενόφερτα (ευκάλυπτοι), ή ξερικά (πεύκα). 'Όπως και σε μελετημένη αναλογία φυλλοβόλων και μη. 5. Διερεύνηση δημιουργίας χωμάτινου διαδρόμoυ περιπάτου καί Τζόκινγκ 6. Διερεύνηση δημιουργίας ανεξάρτητου ποδηλατοδρόμου. 7. Διερεύνηση ανακατασκευής και ανάδειξης του υπαίθριου κινηματοθεάτρου. 8. Ανάδειξη και ένταξη του υγρού στοιχείου. 9. Ανάπλαση του υπάρχοντος κτιρίου με πρόθεση μείωσης της έκτασής του και γενικά πρόθεσης μείωσης του συντελεστή δόμησης στον εν λόγω χώρο |
|
| |