Διαβάστε εδώ:
Λένας Γιαννακοπούλου: Οι λίμνες στη ζωή του τόπου μας

Η ΛΙΜΝΗ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ

Η λίμνη της Τριχωνίδας είναι μια λίμνη γλυκού νερού στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, 6 km Ν.Α. της πόλης του Αγρινίου. Η λεκάνη απορροής της έχει έκταση 421 km2 και περιβάλλεται από τα όρη Παναιτωλικό, Ναυπακτίας και Αράκυνθο. Η επιφάνειά της έχει έκταση 97 km2, πρόκειται για την μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, το μέγιστο βάθος της φθάνει τα 58 m, το υπερθαλάσσιο ύψος της είναι στα 16 m. Τροφοδοτείται από τα νερά των επιφανειακών απορροών της υδρολογικής της λεκάνης, καθώς και από επιφανειακές και υπόγειες πηγές. Επικοινωνεί με τάφρο μήκους 2,8 km με την λίμνη Λυσιμαχία, προς την οποία διοχετεύεται το πλεονάζον υδατικό της δυναμικό.

Η λίμνη δημιουργήθηκε κατά το τέλος του Πλειστόκαινου και αποτελεί τμήμα μιας μεγαλύτερης τοπικής λίμνης. Η προέλευσή της οφείλεται σε διεργασίες από τεκτονικές κινήσεις, καρστικά φαινόμενα, την δράση των ποταμών και την ιζηματογένεση. Διατηρεί τον φυσικό και υδατικό της πλούτο και παρά τις πιέσεις που δέχεται (γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες, αστικά απόβλητα) κατορθώνει να ανταπεξέρχεται, επειδή ανανεώνει γρήγορα τα νερά της, τα οποία είναι σημαντικά σε όγκο, έχουν μεγάλη διαφάνεια, καλή οξυγόνωση και περιορισμένες συγκεντρώσεις θρεπτικών. Η λίμνη χαρακτηρίζεται ως ολιγοτροφική. Με τα νερά της αρδεύονται περί τα 200.000 στρέμματα. Καλλιεργούνται κυρίως καπνά, εσπεριδοειδή, ελαιόδενδρα, μηδική. Εχει σημαντική ιχθυοπαραγωγή.

Να πώς ο Παλαμάς τραγούδησε τη λίμνη Τριχωνίδα:

Ξέρω δυο λίμνες ξωτικές, δυο λίμνες αδερφάδες
με του χωριού, με του νερού, με του χλωρού τα κάλλη.
Για ονειροπλέκτες έρωτες και για τραγουδιστάδες. 
Τη λίμνη τ΄ Αγγελόκαστρου του Βραχωριού την άλλη.


 ΥΔΡΟΒΙΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ:

Image PreviewH λίμνη Τριχωνίδα τροφοδοτείται κυρίως από υπόγειες πηγές και 15 χειμάρρους, που κατεβαίνουν από το Παναιτωλικό όρος και τον Αράκυνθο. Είναι η μόνη λίμνη με αθερίνα, μεγάλες ποσότητες της οποίας καταναλώνονται σήμερα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Στην Τριχωνίδα -και πουθενά αλλού στον κόσμο- ζει ο νανογωβιός, ένα ψαράκι μήκους μόλις δύο εκατοστών. Στα νερά της, τα οποία είναι ακόμα καλά οξυγονωμένα και γεμάτα τροφή, ζουν και άλλα ψάρια, όπως δρομίτσες, τσουρούκλες, κυπρίνια (γριβάδια), λουρογωβιοί, χέλια, γουρνάρες, τριχωβελονίτσες, σαλιάρες, κουνουπόψαρα, γλανίδια. Επίσης εδώ ζει και το σπάνιο θηλαστικό βίδρα. Στην περιοχή πετούν 140 διαφορετικά είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων μπεκατσίνια, νεροκοτσέλες, αγριόπαπιες, ερωδιοί, φαλαρίδες, βοταλίδια, νερόκοτες, κατσούλες, αλκυόνες και φαλακροκόρακες. Τριάντα τουλάχιστον είδη πουλιών κινδυνεύουν με εξαφάνιση και προστατεύονται αυστηρά από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάρα πολλά, αλλά ακίνδυνα, είναι τα νερόφιδα που κολυμπούν στα νερά της λίμνης...
 

 

 

 

 

ΕΔΩ: Περισσότερα για τη λίμνη Τριχωνίδα και για τις άλλες λίμνες του Νομού

 

 

 

 

 

 

 

 

Η βίδρα:

Η Βίδρα (ενυδρίς) είναι από τα πιο σπάνια θηλαστικά γιατί σήμερα είναι δύσκολη η επιβίωση της αφού κολυμπά μόνο σε πεντακάθαρα νερά ποταμών και λιμνών. Στην Αιτωλοακαρνανία απαντάται εκτός από τη λίμνη Τριχωνίδα και στον Εύηνο ποταμό.   Οι Βίδρες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα που έχουν σχέση με την καταστροφή των ενδιαιτημάτων τους. Το μήκος της φθάνει μέχρι 90-120 εκατοστά & ζυγίζει έως 15 κιλά.

 

 

 

 

 

 

 

;

(στο παραπάνω βίντεο ένα ηλιοβασίλεμα)

 

 

 

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ  ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ

Ο σχεδιαζόμενος οδικός άξονας, που περιβάλλει τη λίμνη Τριχωνίδα  (συγκεκριμένα, η προμελέτη του Βόρειου Κλάδου και η αναγνωριστική μελέτη του Νότιου Κλάδου του Παρατριχώνιου δρόμου) παρουσιάστηκε την Πέμπτη 24 Μαΐου 2007 στις 10:30 το πρωί στο Διοικητήριο της Ν.Α. στο Μεσολόγγι μετά από πρωτοβουλία του Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιου Σώκου. Σύμφωνα με τα στοιχεία των μελετητών το συνολικό μήκος του Παρατριχώνιου δρόμου είναι 70 χλμ και το πλάτος του μαζί με τα πεζοδρόμια και τους παράπλευρους δρόμους θα φθάνει τα 16 μέτρα. Η μελέτη προβλέπει ότι το 95% του δρόμου θα είναι πάνω σε νέα χάραξη ενώ θα κατασκευαστούν πολλοί ισόπεδοι κόμβοι προκειμένου να εξασφαλισθούν οι συνδέσεις με τον υφιστάμενο οδικό άξονα καθώς και οι συνδέσεις με τις εξόδους και εισόδους των αστικών σχηματισμών. Η παρουσίαση, έγινε από τους μελετητές Χρήστο Ντάλα και Σπυρίδωνα Πυλίτση, και παρέστησαν  βουλευτές του νομού, δήμαρχοι των ενδιαφερομένων Δήμων, οι πρόεδροι των Τοπικών Διαμερισμάτων και εκπρόσωποι οργανώσεων.


 


Προβολή Το Αγρίνιο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους
Νέα Εποχή 2006 

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές