Όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο Αγρίνιο, είναι
παραλίμνιοι. Από τα Κλεισορρέματα φαίνεται να φιλεί τα πόδια της
πόλης η ατλαζένια Λυσιμαχία. Στη διαδρομή Θέρμου-Αγρινίου
δεσπόζει η Τριχωνίδα. Καθώς κατηφορίζεις από τα υψώματα της
Μυρτιάς, απλώνεται ηγεμονικά μπροστά σου, θαρρείς θάλασσα
ατέλειωτη στα κράσπεδα της Μακρυνείας. Παράπλευρα στο δρόμο
Αμφιλοχίας - Αγρίνιου, ανάμεσα στην πράσινη θάλασσα του καπνού,
ο Οζερός και η Αμβρακία,ά..
Τα τελευταία χρόνια η εκτροπή ταλανίζει την πολιτική ζωή της χώρας:οι υπέρμαχοι του έργου υποστηρίζουν ότι είναι η μόνη λύση για να καλυφθούν οι αρδευτικές ανάγκες στη Θεσσαλία, αλλά και η ύδρευση των θεσσαλικών πόλεων, με δεδομένη την εξάντληση ή ρύπανση των υδάτινων αποθεμάτων στον κάμπο....
Ο Αμβρακικός Κόλπος είναι ένας από τους μεγαλύτερους υγρότοπους της Ελλάδαςκαι από άποψη μεγέθους αλλά και από άποψη σημαντικότητας. Ο έκτασης 400 τετρ. χιλιόμετρα περίπου Κόλπος, μεταξύ Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου, αποτελεί μια κλειστή θάλασσα, η οποία περιλαμβάνει πολλούς μικρότερους υγρότοπους. Ο Αμβρακικός επικοινωνεί με το Ιόνιο Πέλαγος μέσω του πορθμού της Πρέβεζας.
Το φράγμα των Κρεμαστών θεωρείται ως το μεγαλύτερο γαιόφραγμα
της Ευρώπης, με ύψος στάθμης νερού 153 μ. και πλάτος 500 μ. και
συγκεντρώνει τα νερά των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη και
Ταυρωπού, δημιουργώντας έναν τεράστιο ταμιευτήρα, μια τεχνητή
λίμνη χωρητικότητας 4.700 εκατ. κυβ. μέτρων..
Η βελανιδιά είναι ένα σπουδαίο στοιχείο στην πολιτιστική εικόνα της Ελλάδας. Φυσικά δάση βαλανιδιάς είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά και πλέον ευπαθή κέντρα ζωής στην Ανατολική Μεσόγειο. Το δάσος βαλανιδιάς Ξηρομέρου βρίσκεται στους νότιους λόφους των Ακαρνανικών ορέων της Δ. Ελλάδας, περίπου 30 χιλιόμετρα Β.Δ του Μεσολογγίο
Ενα από τα σπάνια είδη αγελάδων είναι οι αγελάδες της βραχυκερατικής φυλής, ο συνολικός πληθυσμός των οποίων στην Ελάδα ανέρχεται σε 1387 ζώα και οι περιοχές όπου εκτρέφονται είναι Κεφαλλονιά, η νήσος Πεταλάς και η Αιτωλοακαρνανία. Τα ζώα αυτά εκτρέφονται συνήθως στους φτωχούς σε βλάστηση ορεινούς βοσκότοπους της χώρας μας
Τα άλογα και μουλάρια πριν μερικές δεκαετίες ήταν απαραίτητα στους Λεπενιώτες για τις δουλειές τους. Όμως γρήγορα αυτά αντικαταστάθηκαν από το αυτοκίνητο κι έτσι έγιναν άχρηστα. Εγκαταλείφθηκαν απ' τους ιδιοκτήτες τους ελεύθερα στα υψώματα του Πεταλά. Τα άγρια άλογα που ζουν στo Πεταλά του Δ.Δ. Λεπενούς είναι άλογα δεύτερης και τρίτης γενιάς.
Η Βίδρα (ενυδρίς) είναι από τα πιο σπάνια θηλαστικά γιατί σήμερα είναι δύσκολη η επιβίωση της αφού κολυμπά μόνο σε πεντακάθαρα νερά ποταμών και λιμνών. Στην Αιτωλοακαρνανία απαντάται εκτός από τη λίμνη Τριχωνίδα και στον Εύηνο ποταμό. Οι Βίδρες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα που έχουν σχέση με την καταστροφή των ενδιαιτημάτων τους. Το μήκος της φθάνει μέχρι 90-120 εκατοστά & ζυγίζει έως 15 κιλά.
Ένας από τους ελάχιστους πνεύμονες της πόλης του του Αγρινίου,μια νησίδα πράσινου και ομορφιάς τείνουν να καταστραφούν, ενώ το εκκλησάκι του παλαιού Αγίου Χριστοφόρου ουσιαστικά μετατρέπεται σε «προαύλιο και ακάλυπτο χώρο» πολυκατοικιών. Δυστυχώς η έλλειψη μακρόπνοου σχεδιασμού ενδημεί από πολλές δεκαετίες στην περιοχή και ο οργασμός ανοικοδόμησης, τον οποίο πολλές φορές μετρούμε ως δείκτη ανάπτυξης, μας φέρουν μπροστά σε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις.
Η Μαριάννα Πιστιόλα μας ξεναγεί στο «Marpessa», ένα ξεχωριστό boutique hotel που άνοιξε στις αρχές Οκτωβρίου, ένα προσωπικό στοίχημα της ίδιας και του συζύγου της Κωνσταντίνου Πιστιόλα, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Agrino, με στόχο την ανάδειξη της Αιτωλ/νίας.